top of page

Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπευτική μέθοδος που επικεντρώνεται στην αναζήτηση και ανάλυση της σύνδεσης μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Βασίζεται στην ιδέα ότι οι σκέψεις μας επηρεάζουν το πώς νιώθουμε και το πώς συμπεριφερόμαστε, και μέσα από τη διαδικασία της θεραπείας μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να αλλάξουμε δυσλειτουργικά μοτίβα που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας. Παράλληλα, αναγνωρίζει το πώς οι συμπεριφορές στις οποίες προβαίνουμε, διαμορφώνουν την εμπειρία μας και επηρεάζουν το πώς σκεφτόμαστε και βιώνουμε τον κόσμο.

Πώς οι σκέψεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά;

Οι σκέψεις πηγάζουν από τις βαθύτερες πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο, και διαμορφώνουν τον μοναδικό τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε τις καταστάσεις. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση, μας δημιουργεί τα συνακόλουθα συναισθήματα και μας οδηγεί σε συμπεριφορές. Οι τρόποι σκέψης και συμπεριφοράς διαφέρουν ριζικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το ίδιο συμβάν θα μπορούσε να δημιουργήσει εντελώς διαφορετικές σκέψεις και συμπεριφορές σε μια ομάδα ατόμων, καθώς το πιο σημαντικό είναι το πώς εμείς νοηματοδοτούμε ένα γεγονός. Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλάζουμε την πραγματικότητά μας και δρούμε διαφορετικά.

Πώς η συμπεριφορά επηρεάζει τις σκέψεις;

Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε δίνει μορφή στις σκέψεις μας, μας διδάσκει πράγματα για τον κόσμο και τον εαυτό μας. Κάθε συμπεριφορά, ιδιαιτέρως όταν επαναλαμβάνεται και καθιερώνεται ως συνήθεια, μας προσφέρει εμπειρίες που επιβεβαιώνουν ή αμφισβητούν τις πεποιθήσεις μας. Όταν οι συμπεριφορές μας βασίζονται διαρκώς σε φόβο ή αποφυγή, μπορεί να διαμορφώσουν αντίστοιχες σκέψεις και ιδέες για τον εαυτό μας, και η αυτοεκτίμησή μας να πληγεί. Όταν, πάλι, προβαίνουμε σε συμπεριφορές λειτουργικές, η εμπειρία μας νοηματοδοτείται διαφορετικά, μαθαίνουμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Οι αρνητικές σκέψεις, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές και συναισθήματα, τα οποία τροφοδοτούν, με τη σειρά τους, τις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις, σε έναν φαύλο κύκλο που υπονομεύει και δυσχεραίνει την ψυχική υγεία και τη λειτουργικότητά μας.

Πώς η ψυχοθεραπεία σπάει τον κύκλο;

Μέσω της ψυχοθεραπείας, το άτομο μαθαίνει να:

  • Αναγνωρίζει τις αρνητικές του σκέψεις και πεποιθήσεις, καθώς και πώς επιδρούν στη συμπεριφορά και τη ζωή του

  • Αναλύει τις εμπειρίες του και το παρελθόν του και συνειδητοποιεί πώς συνέβαλαν στη διαμόρφωση των πεποιθήσεών του και στις παρούσες δυσκολίες. Ανακαλύπτει τι διατηρεί τις δυσλειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές στο παρόν, καθώς και τι τις πυροδοτεί.

  • Επαναξιολογεί και αμφισβητεί τις αρνητικές αυτές σκέψεις και τα μοτίβα που εμφανίζουν. Μαθαίνει να αναγνωρίζει αν είναι ρεαλιστικές, υπερβολικές ή επιβλαβείς και τις αντικαθιστά με πιο λειτουργικές και ρεαλιστικές ερμηνείες.

  • Υιοθετεί νέους τρόπους. Ο θεραπευόμενος, στο ασφαλές πλαίσιο της θεραπείας, ενθαρρύνεται να δοκιμάζει νέες συμπεριφορές που θα αλλάξουν τη βιωματική του εμπειρία και θα καλλιεργήσουν θετικές πεποιθήσεις για τον εαυτό του και τον κόσμο.

  • Κατανοεί βαθύτερα τον εαυτό του, τις επιθυμίες, τις αξίες και τους στόχους του. Το άτομο μαθαίνει πως να κινηθεί προς τον τρόπο ζωής που επιθυμεί.

 

Σε ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και συνεργατικότητας, εξερευνούμε και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, και διαμορφώνουμε μια νέα οπτική, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια ζωή με νόημα, ισορροπία και αυθεντικότητα.

bottom of page